Over mij

Als illustrator verdiep ik mij in de Nederlandse natuur en teken ik insecten, zoogdieren, vogels, diersporen, schelpen, gallen en nog veel meer. Alle fascinerende en vooral ook mysterieuze dingen die je in de natuur kunt tegenkomen. 

Goed kijken en al het moois, geks en de vraagtekens in de natuur leren zien, dat is de basis van mijn werk en de boodschap die ik wil meegeven. De natuur bestaat uit ontelbare organismen waarvan een deel nog staat te wachten om ontdekt te worden. Is het niet door de wetenschap, dan wel door jou. Weten waar je naar kijkt is belangrijk maar het avontuur nog meer; met mijn werk probeer ik jou op ontdekking te sturen.

De illustraties die ik maak zijn vaak losstaande tekeningen zonder achtergrond. De focus ligt daarmee op de objecten/organismen zelf. De stijl is geschikt voor volwassenen maar ook voor kinderen. Met regelmaat werk ik aan een kleurplaat en mijn fascinatie voor wetenschappelijke tekeningen komt af en toe aan bod.

De media zijn divers maar veelal traditioneel. Voornamelijk werk ik met acryl-gouache maar grijp ook regelmatig naar de gutsen voor linoleumsnedes. Olieverf, gouache en aquarel liggen eveneens klaar voor gebruik.

Ben ik niet aan het tekenen? Dan vind je mij in de tuin.
Daar geef ik uit zaad opgekweekte inheemse planten een plekje, leg ik houtstapels aan en wroet ik in de huisgemaakte compost. Alles wat maar nog meer wilde dieren en planten de tuin in kan trekken. En met de huidige telling van 866 soorten lukt dat al aardig. Met een camera struin ik de ruige hoekjes af om nieuwe gasten te ontdekken en inspiratie op te doen voor een nieuwe tekening.

Jacqueline Speelman